Like Stad & Natuur Almere

Winkel

Schapenpraatjes

Het is een bijzonder jaar voor schapenpraatjes! Niet de gebruikelijke babyboom, niet de gebruikelijke schapen. Maar wij mogen dit jaar wel 3 nieuwe schapenrassen op de Schaapskooi in Almere Haven verwelkomen; Drents Heideschapen, Flevolanders en Shetland schapen. Tot en met 9 april zijn er weer elke dinsdag en zondag schapenpraatjes. Leer dit jaar alles over de nieuwe rassen en maak kennis met onze nieuwe schapen, en als je mazzel hebt Drentse Heideschaap lammetjes! Op 14 april sluiten we het lammetjes seizoen toch af met een heus Schapenfeest bij de schaapskooi in het Vroege Vogelbos. De schapenpraatjes zijn gratis.

De schaapskudde van Stad & Natuur bestond (2017) uit zo’n 200 Romney schapen die o.a. graasde in het Kromslootpark. In 2018 is besloten om te stoppen met de begrazing in het Kromslootpark en de schaapskudde te vervangen, doordat de kudde kampte met de voor mens onschuldige zwoegerziekte. 2018 en 2019 zal de kudde opnieuw worden opgebouwd met verschillende schapenrassen. Als belangrijkste taak hebben de schapen het bestrijden van de Reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos en het Beginbos. De kudde is dan ook het grootste deel van het jaar in de weides te vinden om zich tegoed te doen aan de vele berenklauwen. De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen kunnen vormen en zaad verspreiden. 

De wol van de schapen wordt gebruikt door de Almeerse Wolunie, waarbij de wol in de Wolfabriek in de schaapskooi wordt verwerkt tot een product. We verwelkomen drie nieuwe schapenrassen bij de schaapkooi, dus luister elke dinsdag- en zondagmiddag naar de schapenpraatjes.

Het Vroege Vogelbos
17-03-2019
15:45
16:15