Archeologiedag: Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden

  • zo 18 juni
De Oostvaarders

Over de activiteit

Ruim 100.000 jaar geleden was hier een subtropisch klimaat. Nijlpaarden zwommen in waterrijke gebieden. Ook de bosolifant, een ware kolos van meer dan vier meter hoog, liep hier rond tussen leeuwen, hyena’s wolharige neushoorns, reuzenherten en mammoeten. Botten van deze exotische dieren zijn gevonden in het zand dat uit de diepe ondergrond van de Oostvaardersplassen opgebaggerd is. Behalve resten van dieren zijn er ook veel werktuigen van Neanderthalers gevonden. Zij wisten zich staande te houden tussen de bosolifanten en nijlpaarden én zich aan te passen aan het klimaat.

Enkele zeldzame topstukken zijn te bewonderen, zoals vuursteen werktuigen, bewerkte geweistukken en botresten. Tot en met eind oktober is deze unieke tentoonstelling “Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden” te vinden op de eerste verdieping van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Naast botten zijn er bij diepteboringen veel zeeschelpen uit de vroegere Eemzee aangetroffen én ook echte parels. Deze unieke vondsten zijn te bewonderen in deze tentoonstelling. Lees er meer over in de boswachtersblog van Staatsbosbeheer. 

Vanaf zondag 18 juni is de tentoonstelling ‘Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden’ te zien. Om dit te vieren én omdat dan de Nationale Archeologiedagen zijn gaan een aantal deskundigen in op de achtergrond van spectaculaire bodemvondsten uit de tentoonstelling.

Sprekers zijn:

  • 11.30 uur | Frans Roescher.  Hij zal ingaan op enkele spectaculaire vondsten; hoe ze gevonden zijn en wat ze zeggen over het landschap en het klimaat.
  • 12.30 uur | Jeroen Schokker. Geoloog verbonden aan TNO. Hij zal ingaan op opbouw van de ondergrond van Almere en de Oostvaardersplassen. Hoe heeft het gebied zich ontwikkeld sinds de ijsbedekking 150.000 jaar geleden en wat weten we over het landschap en klimaat in het Eemien?
  • 14.00 uur | Frank Wesselingh. Paleontoloog en schelpendeskundige verbonden aan Naturalis. Hij zal ingaan op de gevonden schelpenfauna, parels en wat ze ons vertellen over het klimaat en omgeving.
  • 15.00 uur | Dick Mol. Honorair onderzoekmedewerker verbonden aan het Natuurhistorisch museum Rotterdam. Hij zal ingaan op bosolifanten uit het warme interglaciaal en mammoeten uit de laatste ijstijd.

Kinderen kunnen doorlopend mee doen met ‘oerdieren boetseren’ onder leiding van kunstenaar Remie Bakker.  Alle lezingen duren circa 45 minuten. Toegang is gratis, aanmelden van tevoren is niet nodig.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Stad & Natuur, Staatsbosbeheer, AWN Flevoland en Erfgoedhuis Almere.

Locatie

Oostvaardersbosplaats 1 1336 RZ Almere

Veilig en snel

Veilig betalen via iDeal

Bekijk leveringvoorwaarden

Locatie

Plan je route
Oostvaardersbosplaats 1 1336 RZ Almere
Openingstijden
Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.